Voor scholen en particulieren
Wij staan voor iedereen klaar
Levertijd
Onze levertijd is 1 tot 2 dagen

Bestellingen worden op alle werkdagen verzonden. Onze winkel is te bezoeken op afspraak. Tel: 026-7370278.

Zoeken

Natuurlijk versie 2 (1999)

Natuurlijk versie 2 (1999)

Deze versie van Natuurlijk (voor groep 3 tot en met 8) laat onderwerpen uit de levende en niet-levende natuur zoveel mogelijk in samenhang aan bod komen. Ook gezondheidseducatie, natuur- en milieueducatie en techniek hebben in de methode een plaats. De methode is thematisch-concentrisch opgebouwd rond acht thema's die in alle jaargroepen terugkomen en telkens verder worden uitgewerkt. De acht thema's zijn: voortplanting en ontwikkeling; diversiteit en mobiliteit; energie en kracht; licht, geluid en warmte; waarneming, uitscheiding, transport, afweer en erfelijkheid; vaste stoffen, vloeistoffen en gassen; voeding; voeding en voortplanting.
In elk leerjaar is de leerstof dus verdeeld over acht blokken die een vaste structuur hebben: blokopening, vier lessen (of lesmomenten), afsluiting. In groep 3 en 4 zijn er per blok twee lessen (onderverdeeld in vier lesmomenten) van elk een half uur. In groep 5 tot en met 8 zijn er per blok vier lessen van ongeveer een uur. In de organisatie wordt afgewisseld tussen leerkrachtgebonden lessen en zelfstandig te verwerken lessen. Alle leesteksten in het leerlingenboek zijn met de CLIB-leesindex van het Cito op leesbaarheid gecontroleerd.
De methode bevat ook practicumlessen waarmee het lesdoel door middel van een practicum met concrete materialen wordt bereikt. Soms hoort daar een kopieerblad bij. In elk blok wordt, na les 3, een practicumles (les 3B) beschreven. De les kan als alternatief voor les 3 of als extra les worden ingezet (differentiatie).
Voor groep 5 tot en met 8 zijn, in samenwerking met het Cito, blokafsluitende toetsen ontwikkeld. Het leerkrachtenboekje Toetsen bevat de antwoorden en normering van de toetsen.
 

Verfijnd zoeken